T A R I N A N I


Muistan monia vuosia sitten kirjoittaneeni yläasteen äidinkielen tunnilla aineen, jonka otsikko oli Intohimona valokuvaus. Valokuvaus on kulkenut mukanani läpi elämän jo aivan syntymästäni lähtien. Edesmennyt isäni kuvasi koko hänen elämänsä ajan, minkä ansiosta valokuvaus oli meillä kotona arkipäivää. Ajattelen, että olen saanut valokuvaajan silmän ja visuaalisen lahjakkuuteni perintönä isältäni ja siksi se onkin minulle erityisen tärkeä ja haluan käyttää sen lahjan viisaasti ja hyvin.


Olisin halunnut jo yläasteen jälkeen lähteä opiskelemaan valokuvausta, mutta silloinen opinto-ohjaajani tyrmäsi haaveeni täysin. Hän sanoi, ettei valokuvaus olisi kunnon ammatti, jolla voisi elättää itsensä. Tuolloin olin hyvin epävarma omista valinnoistani, joten lähdin hänen kehoituksestaan opiskelemaan itseni kaksoistutkinnolla lähihoitajaksi. Opettajan lannistavasta kohtelusta huolimatta valokuvaushaave kasvoi sisälläni, enkä ollut valmis luovuttamaan sen suhteen. Tiesin haluavani työllistää itseni vielä joskus täysipäiväisenä valokuvaajana.


Valokuvauksen lisäksi minua on kiinnostanut myös mielenterveyshäiriöt. Suurin unelmani onkin yhdistää nämä kaksi alaa yhdeksi ammatiksi, jonkinlaiseksi "valokuvausterapeutiksi", jossa ajatuksena olisi asiakkaan minäkuvan korjaaminen valokuvauksen avulla.
Missioni on auttaa ihmisiä valokuvauksen avulla. Haluan olla rakentamassa ihmisille parempaa ja kestävämpää itsetuntoa sekä auttaa heitä hyväksymään itsensä. Mielestäni valokuvauksella on paljon tarjottavaa tälle saralle. Uskon siihen, että mitä enemmän olemme kuvattavana ja mitä enemmän tulemme kameran kanssa tutuiksi, sitä paremmin pystymme olemaan sinut itsemme kanssa. Se, että kohtaamme itseämme kuvien avulla ja katsomme itseämme rehellisesti silmiin, auttaa meitä ymmärtämään ja hyväksymään sen, keitä me oikeasti olemme.


Minäkuvan korjaava valokuvaus perustuu käytännössä siihen, että asiakas pääsee näkemään itsestään kuvia erilaisissa miljöissä. Voin kuvata asiakkaita esimerkiksi luonnossa, Lapin erämaassa, asiakkaan mummolassa tai vanhassa lapsuuden kodissa tai rakentaa asiakkaan haluaman miljöön studioon. Käymme asiakkaani kanssa läpi hänen historiaansa ja elämäntarinaansa. Rakennamme yhdessä luottamusta välillemme istuessamme teekuppien äärellä. Mielestäni luottamuksellinen ja lämmin suhde kuvattavan ja kuvaajan välillä onkin avain siihen, että asiakas pystyy olemaan avoin ja rentoutunut kameran edessä. Minulle on erityisen tärkeää se, että kuvaajan ja asiakkaan suhde on tasavertainen sekä se, että kuvat luodaan yhdessä. Haluan kuvien kautta näyttää asiakkailleni, miten kauniita ja arvokkaita he ovat. Ennen kaikkea haluan tuoda asiakkaani näkyväksi ja hyväksytyksi heidän omien silmien edessä. Haluan omalta osaltani olla vaikuttamassa siihen, että rakastaisimme itseämme enemmän. 


Muista, että meistä jokainen on kauniin kuvan arvoinen.


Rakkaudella
PAULAVANAMO


Copyright 2020 ©PAULAVANAMO